Kako se osjećati dobro u svojoj koži

vrijeme čitanja: 4 min

Još je legendarna Coco Chanel izjavila da nije svaka žena rođena lijepa, ali da sa sazrijevanjem i kroz brigu o sebi to može postati. Pritom nije mislila na skupe parfeme i dekorativnu kozmetiku (jer žena nije dekoracija) koji prikrivaju neke nedostatke, već na dvije stvari koje su svima dostupne: holistička briga koja će potencirati unutarnju ljepotu prema van, i brigu o koži.

Ljepota i briga o svom tijelu je oblik samoizražavanja, pa i svojevrsni produžetak ženskog prava na slobodu i oslobođenje. Kad kažem ljepota, vidim nasmiješenu, uspravnu i ponosnu ženu zadovoljnu u svome tijelu i svojoj koži.

Koža i sve njene (ne)savršenosti

Nema ljepšeg prizora, ali ni osjećaja, od smirene i zadovoljne osobe te prekrasne blistave i svilene kože. Ona je taj prirodni plašt koji pokriva oko dva četvorna metra našega tijela i čini 15 posto naše težine, štiti nas od vanjskih utjecaja i još se obnavlja svaki mjesec. No, unatoč prirodnim i urođenim blagodatima, mnogi njome ipak nisu zadovoljni – bilo da se radi o masnoj koži lica, suhoj koži lica i crvenilu, vidljivim mrljama… Sve su to razlozi zbog kojih se mnoge ne osjećaju ugodno u vlastitoj koži.

Ne kaže se bez razloga „ne bih bio u tvojoj koži“. Ova metafora na neugodno stanje upravo se prenosi preko kože. Svi smo, doslovno, iskusili nelagodu u svojoj ili na vlastitoj koži. Uostalom, svi se možemo sjetiti vremena kada smo pokušali sve kako bismo prikrili neko mjesto, mislili da će ga ljudi vidjeti na kilometar udaljenosti, čak razmišljali o tome da ne izlazimo uopće van.

Nažalost, nekima je to i dalje svakodnevni osjećaj koji narušava kvalitetu života. Potvrđuje to i globalna studija poznatog kozmetičkog brenda koja je pokazala da više od polovice žena, njih 51 posto, tvrdi da im upravo problemi s kožom narušavaju kvalitetu života i onemogućuju da žive život punim plućima. Nešto više od desetine izjavljuje da imaju ozbiljnih problema u samopouzdanju zbog izgleda kože počevši od, nekima šarmantnih, pjegica, preko suhe i masne kože pa sve do ekcema, vitiliga, rozacee i ožiljaka koji mogu narušiti zdravlje i/ili izgled kože, a samim time i samopouzdanje.

Što sve utječe na stanje kože?

Kako bismo pronašli rješenje za svoje kožne probleme, najprije je potrebno pronaći uzrok. Iako različita stanja imaju i različite okidače i uzroke, postoje neke zajedničke karakteristike mnogih kožnih problema. Jedan od njih je loša prehrana, agresivne redukcijske dijete, nedovoljan unos tekućine i nedostatak vitamina i minerala, pa čak i sve više izražena i društveno prihvaćena intolerancija na hranu može biti jedan od uzroka loše hidratizirane kože koja također može izgledati – suho ili masno. Stručnjaci se možda ne slažu oko toga koliko i što biste trebali jesti, ali se svi slažu oko toga da konzumacija svježeg voća i isto tako adekvatne količine vode svakako jest ključni faktor za održavanje zdrave i hidratizirane kože.

Osim toga, način života igra veliku ulogu na zdravlje kože. Živimo brzo, malo se krećemo, stalno smo pod stresom, nerijetko u zatvorenom prostoru bež svježeg zraka što ostavlja posljedice na koži. I istraživanja su pokazala da u stresnim situacijama naša koža postaje osjetljivija i reaktivnija, a njezina sposobnost samozacjeljivanja je smanjena. Stres je takav udar na cjelokupni organizam da može izazvati epizode psorijaze, rozacee i ekcema.

Ne zaboravimo da su tu i hormoni, regulatori svih naših stanja, pa tako i kože. Mnoge žene primjećuju da hormonalne promjene imaju velik utjecaj na njihovu kožu jer određeni hormoni imaju različite funkcije u odnosu na kožu. Primjerice, ako razina testosterona poraste, koža može postati masna i sklona aknama kod odraslih. Kada se razina estrogena smanji, npr. tijekom menopauze, manje krvi dotječe u epidermu (gornji sloj kože) i koža gubi više vode – što dovodi do toga da vaša koža bude manje hidratizirana.

Razne vremenske prilike, a samo jedna koža

Nadalje, ne smijemo zaboraviti ni na vanjske faktore. Sunce je jedan od najvećih neprijatelja koji isušuje kožu i stvara bore. No, isto tako hladnoća i vjetar stvaraju isti neželjeni efekt. Tu je i sveprisutna prašina, klima uređaji, centralno grijanje, pa čak i neke kemikalije koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima od kojih mnogi od njih isušuju kožu ili unose toksine u tijelo.

Stoga, ne zaboravite često hidratizirati kožu proizvodima koji stvaraju mekanu barijeru i imaju učinak protiv onečišćenja, izbjegavajte proizvode koji sadrže štetne kemikalije ili toksine, i, ono što je najvažnije, dovoljno spavajte. Beauty sleep, kako ga nazivaju u ženskim časopisima, osnova je lijepe kože i osnova za daljnju njegu.

Kako podići samopouzdanje?

Linija prirodnih kozmetičkih proizvoda uckha stvorena je kako bi nadopunila holistički pristup njezi kože i pomogla u jačanju samopouzdanja svima onima kojima je potrebna dodatna potpora u pronalaženju ravnoteže i stvaranju osjećaja ugode u vlastitoj koži.

Kada od svojih korisnica čujemo da se opet osjećaju dobro u svojoj koži, da razliku na njihovoj koži primjećuju i njihove prijateljice, da konačno izlaze van nasmijane i sretne – znamo da smo na pravom putu.

Svi naši proizvodi – od krema za lice preko okoloočne njege do seruma – napravljeni su u skladu s prirodom i samo s jednim ciljem: da pomognu ženama ponovno zavoljeti svoju kožu, sa svim njenim nesavršenostima.