Čisto kao clean pokret

vrijeme čitanja: 3 min

Uz porast ekološke osviještenosti i jačanje brige za zdravlje i okoliš, mnogi su konačno počeli više razmišljati o tome što se nalazi u proizvodima koje nanosimo izravno na kožu. Budući da je poznato kako naša koža upija određenu količinu onoga što na nju nanosimo, važno je znati da proizvodi koje svakodnevno koristimo neće dugoročno napraviti više štete nego koristi.
Povratak prirodi vidljiv je na svim razinama – od hrane, stanovanja pa sve do kozmetike. Kada biste prije pet godina rekli da ste u potrazi za kozmetikom bez parabena ili sulfata, samo rijetki bi znali o čemu je riječ. Danas, kad je tzv. clean beauty pokret na svom vrhuncu, većini je poznato o čemu se radi.

Što je to zapravo clean beauty?

No, da ponovimo – riječ je o pokretu koji je nastao kao posljedica eliminacije suvišnih, nepotrebnih, a dugoročno štetnih sastojaka iz svakodnevnog života. Dok su to u hrani pojačivači okusa i razna bojila, u kozmetici su to parfemi, parabeni, visoko alergeni sastojci poput eteričnih ulja. Kratkoročno, ovi sastojci neće učiniti neku štetu, ali dugoročno utječu na zdravlje kože, kao i cjelokupnog organizma.

S druge strane, clean kozmetika bazira se na prirodnim sastojcima koji kratkoročno i dugoročno pozitivno utječu na zdravlje kože te teži lokalnim, veganskim sastojcima i ekološkoj ambalaži. To ne znači da je clean kozmetika oslobođena svih kemijskih sastojaka – u svom sastavu clean proizvodi mogu sadržavati i sintetičke sastojke, no isključivo one za koje višegodišnja ispitivanja potvrđuju da ne štete zdravlju te da imaju povoljno djelovanje na kožu.

Clean pokret je polako, bez velike pompe, ali zahvaljujući rezultatima, prerastao u pravi trend koji ima svoju ne samo kozmetičku, već i ekološku pozadinu. Naglasak je na korištenju samo onoga što nam priroda sama daje te je ujedno dio i šire filozofije koja uključuje jednostavnost življenja i fokus na ono što je uistinu bitno.

Kako znati koji su proizvodi zaista clean?

Iako se pod pojmom clean beauty zapravo može „podvaliti“ svašta, postoji nekoliko stvari kojima si možete pomoći pri odabiru proizvoda koji su bolji za okoliš i vaše tijelo.

Proučite sastojke

Da biste dublje zaronili u sastojke kozmetičkih proizvoda, pročitajte sve sastojke koji su dostupni i odobreni od strane vladinih tijela u vašoj državi. Čitajte i educirajte se kroz znanstvene članke o dokazanosti štetnosti i djelovanja sastojaka.

Odaberite proizvode bez mirisa i boja

Proizvodi koji ne sadrže umjetne mirise ili bojila po svojoj su prirodi bolji za okoliš jer koriste manje sastojaka i manje zagađuju okoliš, a ujedno su i nježniji prema koži.

Birajte brendove koji recikliraju

Potražite kozmetičke brendove koji doniraju dio prihoda ekološkim inicijativama, koriste recikliranu ambalažu ili imaju program recikliranja. Podržavanjem takvih brendova i sami doprinosite očuvanju okoliša.

uchka kao primjer prave clean kozmetike

Kozmetička linija uchka odgovara na sve ranije navedene uvjete – predstavlja nam prirodne, autohtone istarske craft kozmetičke proizvode koji se temelje na esencijama ljekovitog divljeg bilja s mikrolokacija Učke, Ćićarije i Rta Kamenjaka.

Divlje bilje se ubire posebnim „wildpicking“ ritualima u skladu sa zahtjevima održivosti biljne populacije i mikro staništa (nikada se ne ubire čitava biljka, već samo pojedini list ili cvijet), u posebno doba godine i u poseban dio dana ovisno o insolaciji i vlazi. Već unutar par sati od ubiranja, biljni materijal ide u proces izrade sirovina, što osigurava maksimalnu količina aktivnih sastojaka u bilju, a time i u finalnom proizvodu. Ostatke procesa proizvodnje sirovina, tj. ostatke biljnog materijala iz proizvodnje hidrolata i macerata, uchka odlaže u kompost te vraća u prirodu kao podršku ponovnom rastu bilja.

Svi uchka proizvodi su veganski, bez glutena, nisu testirani na životinjama, sigurni su za korištenje trudnicama i dojiljama te su dermatološki ispitani.

Nakon korištenja proizvoda, praznu staklenu ambalažu možete i vratiti, a uchka je, nakon procesa čišćenja i sterilizacije, ponovno koristi u proizvodnji novih proizvoda.