Važnost hidratacije kože

Vrijeme čitanja: 2,5 min

Kada govorimo o njezi kože, jedna stvar ostaje univerzalno prisutna, bez obzira na razne trendove u industriji ljepote – hidratacija. Hidratacija je važna u svakoj dobi i za sve tipove kože – nedostatak hidratacije jedan je od prvih uzročnika starenja, a to ne treba olako shvatiti.

Voda je ključna komponenta naše kože te ima nekoliko različitih funkcija: zaštitu, regulaciju i osjećaj. Koža predstavlja zaštitu protiv vanjskih toksina, poput bakterija i virusa. Osim toga, ona regulira tjelesnu temperaturu i pomaže nam da osjetimo našu okolinu. Koža regulira sadržaj vode u tijelu kontroliranjem transepidermalnog gubitka vode. Hidratacija se upravo zasniva na stalnom protoku vode, kao i blokiranju prolaska vode izvana. Koža koja nema dovoljnu količinu vode može biti suha, nadražena i crvena te može izgubiti svoje mekane, savitljive osobine i dovesti do ispucalosti, što povećava rizik od infekcije.

Potencijalni uzroci suhe kože

Koža može postati dehidrirana na dva različita načina:

  1. nedovoljnim unosom vode
  2. prekomjernim gubitkom vode

Dok je voda za piće važan dio zdrave kože, to neće biti dovoljno rješenje za smanjivanje dehidracije kože. Nedostatak kožne barijere povećat će transepidermalni gubitak vode, gdje voda prolazi kroz kožu u zrak. To je nevidljivi i neprimjetan fenomen koji se razlikuje od znoja, koji se može vidjeti i osjetiti. Takvim fenomenom koža gubi svoju vlažnost i postaje suha.

S obzirom da je koža tanja i manje zaštićena kada nije hidratizirana, suha koža svakako je sklonija procesima koji mogu uzrokovati starenje. Bore se događaju kada se koža potpuno stanji i izgubi kolagen koji je odgovoran za postizanje elastičnosti kože. Ako je koža suha, postepeno postaje nadražena i upaljena, što može imati ozbiljne posljedice na kožu.

Hidratacija počinje iznutra

U situaciji kada redovito mažete tijelo i lice, a problem suhe kože ne prolazi, zapitajte se unosite li dovoljno tekućine u organizam. Hidratacija prvo počinje iznutra. Pijte barem osam do deset čaša vode dnevno, a umjesto s kavom, dan započnite svježe iscijeđenim prirodnim sokom ili zelenim čajem koji sadrži prirodne antioksidanse.

U tome vam može pomoći i tehnologija – danas su dostupne i brojne aplikacije za unos vode na dnevnoj bazi, čime sami sebi dajete podsjetnik da je vrijeme za popiti čašu vode. Rezultati će doći i vidjet ćete kako će vam koža tijela i lica postati sve gipkija i mekša.

Hidratacija i kozmetički proizvodi

Nakon toga, na red dolaze preparati za njegu. Bez obzira imate li suhu, masnu, dehidriranu ili normalnu kožu, ključno je odabrati proizvode koji su dizajnirani za vaš tip kože. Primjerice, ako imate suhu kožu, vjerojatno će vam odgovarati proizvodi gušće teksture koji će je istovremeno i nahraniti. S druge strane, lagani matirajući ovlaživači savršeni su za masnu kožu.

U proizvodima za njegu kože postoje mnogi učinkoviti sastojci koji pomažu prilikom održavanja vlažnosti kože – hijaluron, provitamin B5, alantoin i brojni drugi. Dobra hidratantna krema ili serum koji sadrži ove i slične sastojke je proizvod koji treba sadržavati svaka beauty rutina. Ovisno o tipu kože i vlastitim preferencijama, možete birati između nekoliko uchka proizvoda za hidrataciju – META-LIGHT, RICH CREAM ili GEL SERUM, od kojih će svi dubinski hidratizirati kožu i dati joj potrebnu vlažnost.

Hidratantna njega uvijek je dobar saveznik za održavanje ljepote, elastičnosti i mekoće kože. Vode nikada dosta – iznutra i izvana!

 

 

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)