Preparativni jednorog u kozmetici

Vrijeme čitanja: 2,5 min

Bakuchiol – „biljni retinol“

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula ili ne koristi retinol. Ovaj derivat vitamina A zaglađuje sitne bore, smanjuje vidljivost tamnih mrlja i sužava pore. Iako je retinol bez imalo sumnje odličan sastojak kada je u pitanju njega kože, mnogima proizvodi koji ga sadrže znaju izazivati iritacije. No, priroda se pobrinula da i za to pronađe rješenje – bakuchiol, prirodnu i nježniju alternativu retinolu, snažan biljni sastojak koji godi osjetljivoj koži i pomaže u borbi sa starenjem.

Bakuchiol djeluje direktno u stanicama kože gdje utječe na proizvodnju nekoliko tipova kolagena koji su korisni za zdravlje i mladolik izgled kože, a pritom ne dovodi do iritacije ili suhoće.

Njegovo blagotvorno i pomlađujuće djelovanje na kožu potvrdila je i znanost – rezultati istraživanja objavljenog u časopisu British Journal of Dermatology, u kojem je skupina dermatologa usporedila bakuchiol s retinolom, pokazali su da „biljni retinol“ jednako učinkovito stimulira staničnu obnovu, ublažava bore, potiče proizvodnju kolagena, poboljšava čvrstoću kože, ublažava hiperpigmentacije, i sve to s puno manje neželjenih nuspojava. Bravo za bakuchiol!

Ako se pitate gdje se ovaj preparativni jednorog skrivao cijelo vrijeme, odgovor je – na Istoku, koji za njega zna od davnina. Ovaj moćni antioksidans se nalazi u sjemenkama biljke Psoralea Corylifolia (ljeskoliki djeteljnjak), odnosno babchi biljke, te se stoljećima koristi u sklopu ayurvedske i tradicionalne kineske medicine. Koristi se i za tretiranje leukoderme ili vitiliga, hiperpigmentacije, kožnih osipa te niza drugih kožnih oboljenja, među kojima se spominju ekcem i psorijaza.

Koje su prednosti bakuchiola za kožu?

Među najvažnijim prednostima, možemo istaknuti sljedeće:

  • Ujednačava ton kože budući da prodire duboko u kožu kako bi pomogao smanjiti pojavu tamnih mrlja i hiperpigmentacije.
  • Smanjuje pojavu finih linija i bora. Poput retinola, bakuchiol pomaže stanicama da se regeneriraju i stvaraju kolagen.
  • Ne uzrokuje suhoću i iritaciju. Dok retinol i drugi sastojci za njegu kože kožu mogu isušiti ili izazvati iritacije, bakuchiol je poznat kao nježniji sastojak koji ne uzrokuje iritacije.
  • Ubrzava regeneraciju stanica kože.
  • Prikladan je za sve tipove kože.
  • Pomaže umiriti i zacijeliti kožu iznutra prema van.

Osim toga, jedna od bitnih prednosti bakuchiola u odnosu na retinol jest to što kožu ne čini osjetljivijom na UV zračenje, već sasvim suprotno – pomaže joj da bude manje osjetljiva na sunce. Siguran je za trudnice i dojilje, pa nije potrebno prestajati s upotrebom tijekom trudnoće. Ono što je dodatan plus je činjenica kako se bakuchiol može koristiti s drugim aktivnim sastojcima, bez opasnosti od pretjerane reakcije kože ili iritacije.

Bakuchiol u preparativnoj kozmetici

Značenje bakuchiola u preparativnoj njezi kože je neprocjenjivo. Potiče staničnu obnovu i proizvodnju kolagena, što koži daje lijepu blistavost, djeluje direktno u stanicama kože, gdje utječe na proizvodnju nekoliko tipova kolagena korisnih za zdravlje i mladolik izgled kože, a pritom ne utječe na kožne žlijezde, što znači da ne dovodi do iritacije ili suhoće. Najpotentniji je u formulacijama od 0,5 do 2%, a značajne rezultate može pokazati u svega 12 tjedana korištenja.

Bakuchiol može biti dijelom seruma, serumske emulzije, kreme te ulja. Za uvođenje ovog moćnog sastojka u dnevnu njegu svoje kože, predlažemo uchka kreme za lice: META-LIGHT, RICH CREAM te EYE CREAM, koje sadrže efikasne koncentracije ovog vrijednog sastojka.

Formula je u prirodi! Još je samo treba ispravno izgovoriti – buh-koo-chee-all!

 

 

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)