Sjajni i iznutra: kozmetika bez toksina za njegu i zdravlje

Ekološki osviješteni potrošači i zagovornici zdravlja okreću pogled od toksičnih sastojaka koji se nalaze na etiketama kozmetičkih proizvoda, kao i u njima. Kako smo posvećeni isticanju skrivenih opasnosti toksina u kozmetici nastaloj u masovnoj proizvodnji, dijelimo razloge zašto sintetička kozmetika može predstavljati prijetnju zdravlju, posebice jer, kako ističe dr. med. Jeannette Gjurić, specijalistica anesteziologije, reanimacije i intenzivne medicine te tradicionalne kineske medicine i well aging medicine, prirodni sastojci su u većini slučajeva biokompatibilni s kožom te ih pri dugotrajnoj upotrebi dobro i lakše toleriramo.

Prvi i zadnji cilj je čovjekovo zdravlje

Industrija ljepote zadnjih godina eksplozivno raste. Pozitivni pomaci vidljivi su u trendovima koji prioritiziraju zdravlje i wellness. Trend zagovaranja non-toxic sastojaka proširio se iz industrije prehrane i načina života, srećom, i na kozmetičku industriju.

Danas sve više ljudi ima osjetljivu kožu, a s prirodnim sastojcima tako smanjujemo iritacije i alergijske reakcije kože. Prirodni sastojci u sebi sadrže sinergijske utjecaje okoline i tla, te sa sobom nose terapeutske učinke koji se teško mogu sintetizirati. Već samo jedna biljka može sadržavati niz aktivnih supstanci poput vitamina, polifenola, antioksidanta, masnih kiselina. Svakako treba pomno birati koje prirodne supstance koristiti za različite tipove kože i specifične potrebe, istaknula je dr. med. Jeannette Gjurić.

Koji su to štetni sastojci?

Neprirodna kozmetika često je ‘obogaćena’ kemikalijama i sintetičkim sastojcima koji predstavljaju tihu prijetnju zdravlju. Od parabena i ftalata do umjetnih mirisa i boja. Riječ je o toksinima koji mogu prodrijeti kroz kožu, ući u krvotok i poremetiti prirodne funkcije tijela. Poremećaji se mogu manifestirati kao hormonalni poremećaji, alergijske reakcije, pa čak mogu imati utjecaj i na dugoročne zdravstvene rizike.

Parabeni su često korišteni kao konzervansi u kozmetičkim proizvodima

Parabeni u tijelu mogu imitirati hormon estrogen, što može dovesti do potencijalnih poremećaja u endokrinom sustavu. Kemikalija je izazvala zabrinutost kod zdravstvenih stručnjaka zbog pronađene prisutnosti u tumorima raka dojke. Saznanje je potaknulo kontinuirana istraživanja o izravnom odnosu između izloženosti parabena i razvoja raka. Iako još uvijek nisu doneseni zaključci, potencijalni zdravstveni rizici stavili su ih u središte pažnje.

Ftalati su kemijski spojevi koji poboljšavaju fleksibilnost i mekoću

Ftalati se navode kao jedan od faktora koji može izazvati endokrine poremećaje, odnosno ometati hormonalne funkcije tijela. Izloženost ftalatima povezana je sa širokim spektrom zdravstvenih problema, uključujući reproduktivne abnormalnosti poput smanjenja broja spermija kod muškaraca i ranog puberteta kod djevojčica. Također, zabilježen je i veći rizik od astme. S obzirom na spomenuto, zagovara se ograničena upotreba.

Formaldehid je klasificiran kao kancerogen skupine 1

Prisutnost formaldehida u kozmetičkim proizvodima predstavlja značajne zdravstvene rizike. Izravno je povezan s povećanim rizikom od raka, posebno pri produljenoj izloženosti. Osim kancerogenih svojstava, formaldehid može izazvati teške alergijske reakcije kod nekih pojedinaca, uključujući iritaciju kože i kašalj. Također šteti imunološkom sustavu, narušavajući sposobnost tijela da se obrani od drugih bolesti i infekcija. 

Sintetičke boje dobivene su iz nafte ili destilacije katrana

Korištenje sintetičkih boja u kozmetici, dobivenih iz nafte ili katrana, potencijalni su iritanti za kožu. Između ostalog, mogu blokirati pore što u konačnici dovodi do stvaranja akni. 

Prirodni sastojci daju podršku zdravlju tijela na staničnoj razini

Dihotomija između prirodnih i neprirodnih sastojaka u kozmetici je postojana. No, prirodni kozmetički proizvodi formulirani prirodnim sastojcima uistinu jesu zdravija, nježnija i sigurnija opcija. Kozmetički proizvodi bez toksina njeguju kožu izvana, ali daju podršku zdravlju tijela na staničnoj razini. Zato ne čudi da stručnjaci zagovaraju kozmetiku bez toksina, kao i da kontinuirano ističu prednosti prirodnih kozmetičkih proizvoda.

Odabir prirodnih kozmetičkih proizvoda nije samo trenutačni benefit. Radi se o benefitu dugoročnog zdravlja tijela i planeta, istaknula je Ivana Šimatović, direktorica uchka kozmetike.

No, bitno je za istaknuti da neadekvatno korištenje biljaka i prirodnih supstanci poput meda i minerala može isto izazvati reakcije kože.

Uvijek se stavlja naglasak na stručnu upotrebu. Preporučuje se koristiti supstance koje nisu zagađene i koje su u procesu proizvodnje ekološki prihvatljive. Prirodne supstance ne izazivaju dodatno gomilanje toksina u tijelu koji mogu jako usporiti fiziološke procese, napomenula je dr. med. Jeannette Gjurić

Razmotrite prednosti prelaska na prirodno

  • Odabirom prirodnih kozmetičkih proizvoda značajno smanjujete kemijsko opterećenje tijela što automatski vodi do smanjenja rizika od alergija, iritacija i ozbiljnijih zdravstvenih problema.
  • Prirodni kozmetički proizvodi bit će nježniji prema tijelu i koži, ali i prema planetu. Održivost i biorazgradivi sastojci smanjuju ekološki otisak.
  • Prirodni sastojci harmonično djeluju s kožom, promovirajući ravnotežu, regeneraciju i hranjenje bez štetnih nuspojava. Također, prirodna kozmetika može učinkovito poboljšati stanje vaše kože.

Postepeno mijenjajte sintetičke proizvode prirodnim alternativama

Svjesni smo da prijelaz na rutinu bez toksina i korištenje prirodne kozmetike može djelovati zastrašujuće, ali je uistinu nagrađujuće. Postepeno mijenjajte sintetičke proizvode prirodnim alternativama. Pažljivo pratite oznake, tražite certifikate koji potvrđuju prirodno podrijetlo proizvoda i zapamtite – vaša koža zaslužuje najveću pažnju. 

Ono što stavljate na kožu utječe na cjelokupno zdravlje

U uchki razumijemo da ljepota ne bi trebala doći na račun okoliša ili našeg zdravlja. Predanost proizvodnji sigurne kozmetike i prirodnih efikasnih rješenja za njegu kože proizlazi iz dubokog poštovanja prema prirodi i posvećenosti održivim praksama. Od korištenja lokalnih autohtonih biljnih vrsta do uključivanja u ekološki prihvatljive ručne procese za pripremu biljnih ekstrakata – svaki korak u uchka proizvodnom ciklusu odražava predanost očuvanju okoliša i formulacijama koje vode računa o vašem, ali i našem zdravlju.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)