Kako njegovati zrelu kožu?

Vrijeme čitanja: 3 minute

Nije tajna da se koža, kao i cijela fizionomija lica, mijenjaju kako godine prolaze. Starenje je predivan proces na kojeg treba gledati kao na privilegiju koju mnogi ne iskuse, a tijekom kojega će neminovno nastupiti promjene u našem izgledu – posebno kože lica. Ono nije reverzibilno, no pravilna njega zrele kože može usporiti prve znakove starenja, ublažiti one koji su već vidljivi i omogućiti zdrav i mladolik izgled u godinama koje dolaze.

Što je starenje kože?

Starenje je postepeno usporavanje metabolizma kože koje započinje između 25. i 30. godine života kod muškaraca i žena te se nastavlja razvijati kroz vrijeme. Dovodi do promjena u funkciji i anatomiji kože koje uzrokuju usporavanje sinteze kolagena i elastina, smanjenja hijaluronske kiseline te gubitak vode. Sve te promjene očituju se kao znakovi starenja u teksturi i boji kože, pojavi finih linija i jače izraženih bora, gubitku volumena i elastičnosti kože te suhoći i dehidriranosti koje kožu čine manje otpornom na oštećenja.

Čimbenici koji utječu na starenje

Kronološka dob je nepromjenjiva kod svih i računa se od datuma rođenja, ali ponekad upoznate osobu koja se čini starijom ili mlađom nego što bi trebala biti s obzirom na svoju dob – tada govorimo o učincima biološke dobi na izgled koja uvelike ovisi o utjecaju okoline te načinu života. Stoga, kada govorimo o promjenama na koži uslijed starenja, važno je napomenuti da postoje dvije vrste starenja – intrinzično ili kronološko te ekstrinzično starenje.

Intrinzično ili kronološko starenje

Ono je posljedica protjecanja vremena te uvelike ovisi o genetici i fiziologiji osobe. Znakovi kronološkog starenja su: tanka koža, gubitak masnog tkiva, sitne bore i suhoća kože.

Ekstrinzično starenje

Nastaje kombinacijom djelovanja različitih štetnih vanjskih faktora iz okoline od kojih je najpoznatija i najopasnija izloženost ultraljubičastim zrakama koje uzrokuju fotostarenje kože manifestirano kroz pojavu mrlja i nejednake boje kože, kapilara na nosu, obrazima i vratu te smanjeni elasticitet kože i pojavu bora. Osim izloženosti suncu, u vanjske faktore ubrajamo način prehrane, fizičku aktivnost, izloženost prekomjernom stresu te loše životne navike poput pušenja i nedovoljno sna.

Koje korake poduzeti u njezi zrele suhe kože lica?

Koža djeluje kao zaštitni štit između okoline i tijela, stoga je bitno osvijestiti važnost njezine njege, posebice kože lica i vrata koji su jedni od najizloženijih dijelova tijela kroz cijelu godinu, te se pravovremeno informirati kako njegovati zrelu kožu.

Promjene s kojima možete odmah krenuti su dovoljan unos vode u tijelo kroz dan, izbjegavanje sunca i korištenje visokog zaštitnog faktora. Odbacite ili smanjite štetne navike poput pušenja i prekomjernog konzumiranja alkohola te se pobrinite da imate uravnoteženu prehranu, dovoljno fizičke aktivnosti i sati sna koji  su tijelu potrebni da se odmori.

Koža se tijekom dana troši u borbi od štetnih utjecaja okoline, a večer koristi kao vrijeme za regeneraciju. Iz tog razloga, njega zrele i suhe kože zahtijeva kontinuiranu i pravilnu dnevnu i večernju njegu kože lica. 

Redovito uklanjajte šminku i čistite lice nježnim proizvodima koji neće nadražiti kožu, a mehanički piling – izvrsno sredstvo u uklanjanju odumrlih stanica kože – koristite samo ako koža lica nije sklona upalama i reaktivna. Pravilnom i redovitom njegom lica može se poboljšati čvrstoća kože i volumen lica, ublažiti fine linije i usporiti nastanak novih znakova starenja.

Ono što njega zrele suhe kože traži od beauty rutine jest dubinska hidratacija tijekom noći i dana, a posljednjih godina sve je veća potražnja za prirodnim proizvodima za njegu lica i tijela zbog blagodati koje njihovi sastojci nude. uchka kozmetika bazira se na potentnim biljnim sastojcima prikupljenim u netaknutoj divljini Istre koja nudi revitalizaciju i hidrataciju kože lica. 

Prirodna njega zrele kože u uchkinoj izvedbi započinje Nourishing serumom – bogatstvom hladno prešanih ulja obogaćenim biljnim ekstraktima antioksidativnog djelovanja koje dubinski hrani kožu. Rich cream krema za lice s kombinacijom bakuchiola (tzv. biljni retinol) koji zaglađuje bore i sužava pore te divljeg bušina čija se anti-aging svojstva očituju u obnovi elastičnosti, ostavlja kožu zaglađenom, nahranjenom i mekom na dodir. Cijelu beauty rutinu zaokružuje potentna okoloočna krema Eye cream, koja uz pomoć hidrolata divljeg bušina i lista masline njeguje najosjetljiviji dio lica, smanjuje fine linije i poboljšava strukturu kože.

Budite najbolji saveznik svojoj koži u borbi s vremenom uz korištenje proizvoda koji su nježni, a istovremeno snažni, te pružaju vrhunsku njegu.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)