Kako se osjećati dobro u svojoj koži

vrijeme čitanja: 5 min

Još je legendarna Coco Chanel izjavila da nije svaka žena rođena lijepa, ali da sa sazrijevanjem i kroz brigu o sebi to može postati. Pritom nije mislila na skupe parfeme i dekorativnu kozmetiku (žena NE SMIJE biti dekoracija) koji prikrivaju neke nedostatke već na dvije brige o sebi koje su svima dostupne: holistička briga koja će potencirati unutarnju ljepotu prema van i brigu o koži. Nema ljepšeg prizora, ali i osjećaja, od smirene i zadovoljne osobe te prekrasne blistave i svilene kože. Ona je taj prirodni plašt koji pokriva oko dva četvorna metra našega tijela i čini 15 posto naše težine, a da nas pritom štiti od elemenata i infekcija i još se obnavlja svaki mjesec. No, unatoč prirodnim i urođenim blagodatima, mnogi nisu zadovoljni svojom kožom – ili je presuha ili je premasna ili je T-zona previše izražena ili su vidljive mrlje,…. Sve su to razlozi zbog kojih se mnoge ne osjećaju ugodno u vlastitoj koži.

Ljepota i briga o svom tijelu je oblik samoizražavanja pa i svojevrsni produžetak ženskog prava na slobodu i oslobođenje. Kad kažem ljepota, vidim nasmiješenu, uspravnu i ponosnu ženu zadovoljnu u svome tijelu i u svojoj koži. Ne kaže se bez razloga “ne bih bio u tvojoj koži”. Metafora na neugodno stanje upravo se prenosi preko kože. Svi smo, doslovno, iskusili nelagodu u svojoj ili na vlastitoj koži. Uostalom, svi se možemo sjetiti vremena kada smo pokušali sve kako bismo prikrili neko mjesto, mislili da će ga ljudi vidjeti na milju udaljenosti, razmišljali o tome da ne izlazimo van ili o tome da nosimo vrećicu preko glave! Nažalost, nekima je to i dalje svakodnevni osjećaj koji narušava kvalitetu života. Potvrđuje to i globalna studija poznatog kozmetičkog brenda koja je pokazala da više od polovice žena, njih 51%, tvrdi da im upravo problemi s kožom narušavaju kvalitetu i radost života i onemogućuju da žive život punim plućima. Nešto više od desetine izjavljuje da imaju ozbiljnih problema u samopouzdanju zbog izgleda kože počevši od, nekima šarmantnih, pjegica, preko suhe i masne kože pa sve do ekcema, vitiliga, rozacee i ožiljaka koji mogu narušiti zdravlje i/ili izgled kože, a samim time i naše samopouzdanje.

No, svaki je problem rješiv. Prvo se mora pronaći uzrok. Iako različita stanja imaju i različite okidače i uzroke, postoje neke zajedničke karakteristike mnogih kožnih problema. Jedan od njih je loša prehrana, agresivne redukcijske dijete, nedovoljan unos tekućine i nedostatak vitamina i minerala, pa čak i sve više izražena i društveno prihvaćena intolerancija na hranu može biti jedan od uzroka loše hidratizirane kože koja također može izgledati – suho ili masno. Stručnjaci se možda ne slažu oko toga koliko i što biste trebali jesti, ali se svi slažu oko toga da konzumacija svježeg voća i isto tako adekvatne količine vode svakako jest ključni faktor za održavanje zdrave i hidratizirane kože.

Osim toga, način života igra veliku ulogu na zdravlje kože. Živimo brzo, malo se krećemo, stalno smo pod stresom, nerijetko u zatvorenom prostoru bež svježeg zraka što ostavlja posljedice upravo na koži. Znamo to i sami, kada pod stresom koža postane kao i mi sami beživotna, ali i preosjetljiva. I istraživanja su pokazala da u stresnim situacijama naša koža postaje osjetljivija i reaktivnija, a njezina sposobnost samoiscjeljivanja je smanjena. Stres je takav udar na cjelokupni organizam da može izazvati epizode psorijaze, rozacee i ekcema. Ne zaboravimo da su tu i hormoni, ti regulatori svih naših stanja, pa tako i kože. Mnoge žene primjećuju da hormonalne promjene imaju velik utjecaj na njihovu kožu jer određeni hormoni imaju različite funkcije u odnosu na kožu. Primjerice, ako razina testosterona poraste, koža može postati masna i sklona aknama kod odraslih. Kada se razina estrogena smanji, npr. tijekom menopauze, manje krvi dotječe u epidermu (gornji sloj vaše kože) i koža gubi više vode – što dovodi do toga da vaša koža bude manje hidratizirana i da se osjeća suho.

 

Nadalje, ne smijemo zaboraviti ni na vanjske faktore. Sunce je jedan od najvećih neprijatelja koji isušuje kožu i stvara bore. No, isto tako hladnoća i vjetar stvaraju isti neželjeni efekt. A tu je i sveprisutna prašina, klima uređaji, centralno grijanje pa čak i neke kemikalije koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima od kojih mnogi od njih isušuju kožu ili unose toksine u tijelo. Stoga, ne zaboravite često hidratizirati kožu proizvodima koji stvaraju mekanu barijeru i imaju učinak protiv onečišćenja, izbjegavajte proizvode koji sadrže štetne kemikalije ili toksine, i ono što je najvažnije dovoljno spavajte. Beauty sleep, kako ga nazivaju u ženskim časopisima, je osnova lijepe kože i osnova za daljnju njegu. Kada tome dodamo i pomno razrađenu prirodnu kozmetičku liniju Uckha, i uklopimo je zajedno sa prirodnim potrebama poput spavanja i uravnotežene hrane, onda možemo početi govoriti o procesu iscjeljenja ili onoga osjećaja ugode u vlastitoj koži.  Sve su to prirodni procesi na kojima se bazira i projekt Uchka.

Davanje ljudima samopouzdanja da pokažu svoju kožu dio je onoga što nas inspirira na stvaranje naših proizvoda. Povratne informacije su: “Osjećam se dobro u svojoj koži”, “Volim se malo više”, “Trebam manje šminke jer mi je ten jasniji”, “Prijateljica mi je samo nakon par dana nanošenja hidratantnog gela kao baze i nourishing seruma, ne znajući, spontano rekla da blistam i da mi je ten predivan”, …. Sve na tom govori da smo na pravom putu. Naš NOURISHING SERUM osmišljen je kako bi pomogao osobama s osjetljivom kožom jer razumijemo koliko to može biti iscrpljujuće, a naše kreme pružaju holistički tretman i pomažu ženama da ponovno zavole svoju kožu. No, tog efekta ne bi bilo da nema našeg pristupa, a to je povratak iskonskoj divljini istarske prirode jer ona daje najbolje od sebe, baš kao i mi.